HTML

A hivatalban minden munkanap más: H-K-Sz-Cs-P(1/2)

Egy hivatal mindennapjai. Küzdelem a szamárlétrán. Esőerdőirtás az elvileg papírmentes iroda kiszolgálásához. Furkálás, haverkodás, kibeszélés, lövöldözés házinyúlra, macskajaj, bürokrácia nagy tételben és minden ami kell a munkamorál fokozásához.

Friss topikok

Linkblog

Was für ein Scheiss - special guest Tsabi vendégszövege

2009.04.01. 23:59 Nolik

 - Was für ein Scheiss - gondolta Günther a Lufthansa Düsseldorfból Budapestre tartó járatán, 11000 láb magasban, -42 Celsius fok külső hömérséklet mellett. Már a metrikus és az imperiál mértékegységek igénytelen elegye is szinte fizikai fájdalmat okozott mérnöki precizitáson szocializálódott német lelki világának. A másodpilóta épp befejezte véget nem érő litániáját a további fontos információkról, pedig Günther még mindig azon filozofált, hogy mekkora eséllyel száll vízre egy repülőgép Európában, és hogy milyen más célra jó egy felfújhatós mentőmellény.

 

 

 

 

 

 

Őslakos idomított fóval

 

 

 

 

 

 - Was für ein Scheiss- ugrott be Günthernek hirtelen, mert azért a fűtött irodából egyenesen Budapestre száműzetni valakit, az azért tényleg kibaszás. De jött a főnöknek ez az isteni szikra, hogy kiküldetéssel pluszban elszámolható számla nélkül úgy havi 13000 euró, és az úszómedencét már nagyon újra kéne csempézni otthon.

        

 - Csak legyen melegvíz - gondolta Günther, és elátkozta a napot is, amikor megdugta a főnöke lányát. Magának is alig merte bevallani, de Günther félt. Budapestet, másik nevén Magyarországot eddig csak a híradóban látta, pár felgyújtott autó, tankos felvonulás. És még eurót se fogadnak el, duzzogott tovább, valami játékpénzük van, ami összevissza ingadozik, de legfőképp gyengül. Nem soká a gép a vajpuha landolás után a kifutón robogott. Faszom ebbe az új állatfajba, nem volt nekünk elég gond a pálinka meg a szürkemarha katalogizálása, erre jön egy eddig ismeretlen állatfaj. Remélem legalább a tolmács civilizált figura, fohászkodott a bukott hivatalnok egy utolsót, és türelemmel kivárta az egymást felöklelő turistákat a poggyászkiadónál. A kijáratnál már várta egy fiatalember, a nevével egy papírlapon. "Háj, ájem judzsin, hallo, ich bin Ojgén, Ödön vagyok" mutatkozott be megszokásból három nyelven Ödön, a tolmács. Ödön meghökkent arcot vágott, amint azt látta, hogy Günther azonnal egy bilincset klikkentett a futószalagról lerántott Samsonite kofferének a húzókarjára, míg a bilincs másik béklyóját a baljára kattintotta.

- Hát nem ti vagytok a lopósok? – kérdezte a tolmácsától Günther, mert valami olyasmi rémlett neki a Ki tud többet az Európai Unióról? cimű kvíz Östliche Zigeuner különszámából.

- Dehogy, azok a románok! Mi egymást fikázó, kárörvendő gecik vagyunk!- újságolta Ödön kacagva- persze azért a tavalyi összesítésben a mi ferihegyi csomagdézsmálóink olyan nagyágyúkat is beelőztek, mint a tiranai és a lagoszi reptér rakodói!- tette hozzá nem kis nemzeti büszkeséggel - de most már megjött a bagázsod, elteheted a bilincset például a Domina Hajnalka szalonjában folyó hancúrhoz!- kacsintott újsütetű megbízójára Ödön.    

 

  Günther meglepődött, hogy túlélték a városba vezető utat. Ezek a magyarok pedig nem is valami mexikói-nápolyi, bádogzúzó stílusban vezetnek, attól beszaribbnak tűnnek, csak artikulálatlanul anyáznak egymásra, és olyan szinten acsarkodnak a közlekedő társaikra, hogy ha egy nap anarchia lenne, akkor tuti, hogy vállról kilőhető rakétákkal közlekednének. Valakit meg csak akkor engednének maguk elé, ha minimum géppuskaállványos Hummerrel csapat. Elemezte a Schumacher gépiesen higgadt diadalain felcseperedettek közlekedési kultúrfölényének tudatában a helyi kátyúkkal tarkított közúti kavalkádot.

 - Csak melegvíz legyen és remélem már véget ért a Ramadán - gondolta Günther -, ma még emberek közé kell menjek- majd bekanyarodott a taxija a hotel elé. Gyors tusolás után öltönybe vágta magát, és lehuppant a szálló előterében az Ödönnel szembeni fotelbe. Ödön kérdően nézett fel az újságból         - egyenesen a hivatalba menjünk, vagy van valami elintéznivalója az úrnak? - közben kezét magasba lendítve jelzett a recepciósnak, hogy rendeljen ripszropsz egy taxit. Günther megvakarta a fejét, majd így szólt:

- van ebben a városban egy McDonalds?- ugyanis a reptéren a West Whiteman Medicare szolgálaton felvet L-H2-V-T-Sz (lepra-hastifusz-herpesz-vérhas-tripper-szamárköhögés) kombinált vakcina által kialakult gyomorémelygése múlófélben volt és egyre inkább megéhezett.

 - Van éppenséggel olyan is- húzta a száját a műanyagkajától irtózó Ödön - de minden hivatal környékén van legalább egy jóféle beülős beszélgetős hely, majd az új kollégák eligazítanak, hogy hol nem vágják át az embert.

Günther a Discoveryn látta, hogy egyes keleti népeknél nyers birkafejet esznek, ezért gyorsan elhessegette a képet, de egyelőre a McDonalds téma is a háttérbe szorult. A belvárosi dugóban araszolgatva aztán Günthert lenyűgözte a sok történelmi (vagy legalábbis helyrehozhatatlanul réginek kinéző) épület közé találomra bedobott üvegkocka, a kosz és a zaj.

Előbb csak óvatosan, majd látva Ödön segítőkészségét, egyre gyorsuló tempóban érdeklődött minden, az eszébe jutó dologról, hogy hol tartják a magyarok a lovaikat, (egy, az átlagosnál is nagyobb kátyú után) mikor volt az utolsó bombázás, egyet viszont magától megértett, tapasztalt, Budapesten mindenki mindenkit ismer, és köszönnek is jólnevelt civilizált emberek módjára egymásnak. Így belépve a hivatal ajtaján, a felsorakozott kollégák előtt fitogtatta is újonnan szerzett magyar tudását, és köszönt, emígyen : -Guten Tag, bazdmeg, ich bin Günther.- A kínos csendet a Nagyfőnök törte meg, - izé, mongya már a németnek, hogy mi itt nagyon örülünk, meg a szokásos, meg erőtegészséget, aztán kaja, mert felmelegszik a hidegtál. - Ödön legjobb tudása szerint mesélt valami szépet Günthernek, aki szinte könnyekig meghatódott az újdonsült kollégái törődésén. 

Az állófogadáson az utolsó félelme is eloszlott, sehol egy skalpolt nyers birkafej, és úgy tűnik a magyarok mégsem csak és kizárólag gulasch-t esznek, és nem minden nőt hívnak Piroschkának, sőt, a csárdásch sem az az ultimatív party-elem, de ne szaladjunk előre a történetmesélésben. Az evészetnek hamar vége szakadt, ugyanis kis késéssel befutott Vanda is. Günther ettől kezdve csak Vanda környékén volt megtalálható, amit a többiek kevéssé értettek. Ők nem tudhatták, hogy Günther hétéves korában egy bicajbalesetből kifolyólag elvesztette egyik veséjét és a szaglóképességét.

Száz szónak is egy a vége, Günther kezdett lassan beletörődni a megmásíthatatlanba, mármint, hogy az elkövetkező pár hónapot a házi fó (Fos Domesticus) tanulmányozásával fogja tölteni, a civilizációtól távol, ámde bomba nők társaságában. A srácok is barátságosnak bizonyultak, Samu példának okáért mindenki nagy meglepetésére ékes németséggel egy rövid előadást tartott, melyből Günther es Ödön annyit értettek meg, hogy valami halakról volt benne szó, Aranka viszont rögtön vágta, hogy miről is szól itt a fáma; természetesen átlátta ő már a kezdetektől fogva, mire is megy itt ki a játék, hogy Günther nem más, mint a düsseldorfi önkormányzat beépített embere, aki felméri a terepet a felvásárlás előtt. Ennek megfelelően minden német nyelvtudását összeszedve odabátorkodott Güntherhez, es rákérdezett : - Wieviel? - Günther meglepődött a kérdésfeltevésen, általában a fizetővendégek szokták megkérdezni a hölgyeket a tarifáról, de hát ahány hely, annyi szokás. Kissé zavarban volt, mert Vanda vonzó külleme nem hagyta hidegen, így megkérte Ödönt, hogy adjon kitérő választ, Ödön már mondta is készségesen, anélkül, hogy tudná miről van konkrétan szó:

 - Günther úr még nem tudja pontosan, de megfontolja mindenképpen, és visszatér idejekorán az ajánlatra.- Aranka pedig felsőbbrendűségi tudatának teljes birtokában elvonult, hogy megejtsen pár telefont.

- Jajj, drágám, képzeld, már itt is vannak a dajcsok, hogy ne mondjam, már a spejzban vannak, és felmérést tartanak, de ezt nem tőlem tudod.- Mindeközben a Nagyfőnök félrevonta Gusztit, hogy közölje vele a nagy hírt, hogy bizony holnap reggelre kész legyen ám az átfogó jelentés a házi fóról. Gusztink szeme kissé elködösült, de a Nagyfőnök kérése parancs, meg hát a saját hülyeségének köszönheti az egészet, szóval gombóccal a torkában csak némán beletörődően bólogatott.

 

--------------------------------------------------------------------

legközelebb : Guszti és a Jelentés -  Disz isz a biginning of a bjutiful frendsip, avagy a Nagyfőnök barbekjuzik – a végén mindenki énekel, de milyen kihatással lesz ez a főhőseinkre?

_____________________________________________________________________________

De előtte holnap : Közbeszerzési panama 1, bilincsbe vert főnökség

 

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatal.blog.hu/api/trackback/id/tr81038767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepciás 2009.04.02. 04:27:16

Hajrá Németország, hajrá Güntherek!
Fos domesticus:-)

golyo1974 2009.04.02. 07:34:18

Na a vandának is eljött a napja :-)))

Pilgram (törölt) 2009.04.02. 09:20:32

jóó vót eez! úgy látszik nekem ez a primitív káromkodós humor jön be..:
"-Guten Tag, bazdmeg, ich bin Günther" hát majdnem felnyihogtam hangosan..
"-Günther es Ödön annyit értettek meg, hogy valami halakról volt benne szó"
:)))

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.04.02. 09:49:54

@Pilgram:
Tsabi érdeme, majd több outsourcing lehetőséget kap,
nyolcszázezer forint azért itt nálunk még most is elég szép summa. Persze pár hónap múlva, már lehet, hogy csak egy doboz gyufára lesz elég:-)

Mokele-Mbembe 2009.04.02. 10:00:32

Drakulálok. Remek kis dolgozat.

ssolymarka 2009.04.02. 11:33:47

Ez nagyon jó volt. Olyan EU java:-) Még több Tsabit a hivatalba!

Tsabi 2009.04.02. 11:40:01

@Hepciás: @Pilgram: @Mokele-Mbembe: @ssolymarka: koszi szepen, igyekezni fogok a tovabbiakban is :)

gyutyka 2009.04.02. 11:50:07

Ezután még Rejtő/P.Howard/is elismerően...stb

Pilgram (törölt) 2009.04.02. 12:40:57

@Nolik: @Tsabi: te tsabi, ha ennyire tele vagy, nekem is utalhatnál pár kilót, csak úgy a hecc kedvéért. sőt, ha gondolod még indítok is neked egy saját blogot (meghozom ezt az elképesztő áldozatot). nálam csak 4 kiló a publikálás, szerintem megéri..:)

Tsabi 2009.04.02. 12:58:20

@Pilgram: nem problema, kimegyek a retre, oszt kaszalok meg egy kis eurot ;) de ilyen joaras szolgaltatasnal lehet el kene gondolkozni valami jo marketingen, mittomen, kettot fizet, egyet kap, ilyesmi :))

Tsabi 2009.04.02. 13:00:10

@gyutyka: termeszetesen neked is koszonom az elismero szavakat! :)

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.04.02. 15:37:49

@Pilgram: @Tsabi:
Ez íg ynem kóser, tsabival kizárólagos szerződét kötöttünk. Az összes szertői jogi alkotását az elkövetkező 200 évben csak a hivatal.blog.hu-n keresztül publikálhatja, cserébe Hesos bőszen imádkozik a lelki üdvéért:-)

Tsabi 2009.04.02. 16:10:52

@Nolik: na igy se kivantak nekem meg hosszu eletet :)) a biblias sztorihoz meg csak egy adalek, regi, de jo : Es Jezus szola, "mondjatok, ki vagyok en?" Es ok felelek " te vagy letunk eszkatologiai manifesztacioja, a kerigma, melyben interperszonalis kapcsolataink legvegso ertelme tarul fel elottunk" Es jezus szola "he?"

IndaMuncher 2009.04.02. 16:12:06

Jó ez a blog, Komolyan ebből nem akarnak TV sorozatot csinálni?

Kicsit sikeresebb lenne mint a Rém Rendes Család Budapesten volt brrrrrrr.

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.04.02. 16:35:40

@F.house:
De, az angolok, East European Office, or welcome to the postcomm III. World munkacímmel. Csak még nem dőlt el, hogy Sacha Coen (Ali G.) vagy John Cleese (Monthy pithon).

Még 40 millió font hiányzik a büdzsébeől, ha gondolod beszállhatsz:-)

IndaMuncher 2009.04.02. 16:37:49

@Nolik: Mondjad a számlaszámot. :)

Tsabi 2009.04.02. 17:15:31

Ha mar itt tartunk, a Pythonek mar megprobalkoztak a temaval, last hulye jarasok miniszteriuma, de a jelenkor abszurditasat ok sem tudtak uberelni :) SBC meg egy a magyarorszagnal joval fejlettebb orszagot mutatott be a Borat c. dokumentumfilmben :) szoval ez, itt ebben a formajaban egyedulallo, zsenialis, forradalmi. A fene ezt a szerzodest, most 200 evig ilyeneket kell irjak :))))

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.04.02. 17:52:36

@F.house:
Elküldöm privibe, nehogy rajtad kívül még egy csomóan küldözgesenek nekem 40M fontot, aztán meg rámszáll a hivatal:-)

-Feco- (törölt) 2009.04.03. 10:12:11

Komoly, a csúnyább hogy ez a "magyarisztán = balkán" gondolat még mindig (20 évvel a rendszerváltás után) is sok nyugatiban benne van. Nemzetközi elismert pénzinztézet magyarországi leányánál dolgoztam, vez.ig-gel beszélgetünk, mondja hogy tök kész van. Most volt kint anyánál, elmennek vacsorázni, azt ott kérdezik, hogy és építettek már templomot magyarországon? Néz bután, hogy mivan? De hát itt kommunizmus volt, nem? Erre mondta, hogy a jurtákat is felújítjuk most, de egyenlőre még a húst a nyereg alatt puhítjuk...hihetetlen barmok vannak, lehet szídni a magyar iskolarendszert, de némely nyugati országban azt sem tudják mi van a határaikon kívül..

Tsabi 2009.04.03. 13:23:51

@-Feco-: vannak csak sztereotipiakban gondolkodni kepes emberek mindenhol.. Ugyanugy, mint az atlagmagyarnak a nemetrol a szoke kekszemu nagydarab nok, a borgatyas bajorok meg a sramlizene ugrik be elsore.. Majd meglatjuk, sikerül-e Günthernek kevesbe torz kepet alkotni a mai magyar valosagrol :)
süti beállítások módosítása