HTML

A hivatalban minden munkanap más: H-K-Sz-Cs-P(1/2)

Egy hivatal mindennapjai. Küzdelem a szamárlétrán. Esőerdőirtás az elvileg papírmentes iroda kiszolgálásához. Furkálás, haverkodás, kibeszélés, lövöldözés házinyúlra, macskajaj, bürokrácia nagy tételben és minden ami kell a munkamorál fokozásához.

Friss topikok

Linkblog

Az Egyik Hivatal első száma

2009.06.21. 23:59 Nolik

Ami a Reader’s Digestből kimaradt

Stratégiai együttműködés az Egyik Hivatal és a Reader’s Digest között

 

 

A „Fájni fog” költségvetési  takarékossági csomag jegyében az Egyik Hivatal, mint a Másik Hivatal újonnan induló, heteroszexuális testvérlapja, sajnos nem jutott hozzá a korábban beígért állami támogatáshoz.

 

Az önfinanszírozás érdekében az Egyik Hivatal a Reader’s Digestben talált együttműködési partnerre. Dióhéjban, ami a főképp nemzetközi sajtószemlére és olvasói levelek leközlésére épülő Digestben nem hozható le, mert fennakad a politikai korrektség szűrőjén, vagy netán az USA-ban honos anyakiadó gazdasági- politikai érdekeit sértené, az a Péderke fémjelezte szókimondó Másik Hivatal testvérlapjában, az Egyik Hivatalban minden további nélkül közlésre kerülhet. Feltéve persze, ha a drákói szigorú szerkesztőség megfelelő minőségűnek találja. Az együttműködés részleteiről még beszámolunk egy későbbi számban, de íme az első, Reader’s Digestből átvett olvasói levél:

 

Megbékélés Bambi 2. segítségével

 

Az 1994-es események idején feleségem nagybátyja ideiglenesen a házunkban lakott és fanatizált cimboráival együtt kiirtotta a szomszéd tutszi családot a legkisebb, akkor három hónapos kislány és az édesanya kivételével, akik Tanzániában tartózkodtak, ugyanis a kisbabán ott végezték el egy, születési rendellenessége miatt szükséges csípőkorrekciós műtétet.

 

Mondanom sem kell, hogy semmi közünk nem volt a mészárláshoz, azonban közvetlenül a népirtást követően, összekötve a kellemest a hasznossal, akciós áron vásárolt diszperziós festékkel elvégeztettük otthonunk egyébként is már esedékes tisztasági festését és kihasználtuk, hogy a szomszéd ház üresen áll, ezért hogy gyorsabban haladjanak a munkálatok, ideiglenesen átköltöztünk és áthordtuk a bútorainkat, így nem kellett bajlódnunk azok lenejlonozásával, akkortájt meg a takaró nejlon egyébként is hiánycikknek számított, hisz minden arra alkalmasnak tűnő anyagot megpróbáltak hullacsomagolásra felhasználni.

 

Egyik este vacsoraidőben váratlanul betoppant az anyuka a kislányával és új férjével, akivel a Vöröskereszt randivonalon keresztül jöttek össze, ugyanis új házastársának szintén kiirtották a családját. Kínos magyarázkodásba kezdtünk, de szemmel láthatólag nem hittek nekünk és ezt követően éveken keresztül éppen hogy csak fogadták a köszönésünket, amit bizonyos szempontból meg is értek, hisz nyilván én sem sörözgetnék együtt az Afrika Kupát végigizgulva a tévé előtt a szomszéddal, ha gyanítanám, hogy ludas a családom kiirtásában.

 

Egyik nap, az azóta kiskamasz szomszéd kislány a ház előtt sírdogált kezében egy DVD lemezzel, vele nagyjából egyidős iker lányaim megkérdezték, hogy mi baja, mire a korábban minden közeledésünk elől riadtan kitérő leányka szipogva elmondta, hogy kölcsönkapta egy osztálytársnőjétől a Bambi 2-őt, amit nagyon-de nagyon szeretne megnézni, csak sajnos a DVD lejátszójuk nem ismeri fel azt a formátumot, amire rögzítésre került az anyag. Beinvitáltuk a kiscsajt, mondván, hogy a mi DVD lejátszónkkal eddig sikerült az összes kalózlemezt lejátszani, minden bizonnyal megbirkózik a Bambi 2-vel is. A kislánynak a rajzfilm megnézése iránti vágya úgy tűnik legyőzte az összes gátlását, előítéletét és félelmét, mert pár percen belül már ikerlányaimmal együtt a tévé előtt ültek és megható volt nézni, ahogy a három kis lurkó lélegzetvisszafojtva izgulja végig az édesanyját elveszítő őzike kalandjait és egyes félelmetes jeleneteknél egymás kezét szorongatva izgulnak együtt. A gyerekeknek, mint oly gyakran, most is sikerült feloldani a felnőttek előítéleteit. Fokozatosan összebarátkoztunk a szomszédokkal. Tisztáztuk, hogy mi sem kedveltük feleségem acsarkodó természetű és súlyos bételfüggő nagybátyját és hogy tudomásunk szerint valahol Kenyában bujkált, de viszonylag megbízható forrásból azt hallottuk, hogy egy Nairobi melletti menekülttábor bögrecsárdájában, egy kakasviadalt követő tömegverekedésben megkéselték és a helyszínen elvérzett.  Most már a szomszédokkal olyan szintű   baráti kapcsolatot ápolunk, hogy a foci vébét már valóban közösen sörözgetve izgultuk végig és mivel ők is tisztasági festést terveznek, felajánlottuk nekik, hogy a munkálatok idejére ideiglenesen átbútorozhatnak és átköltözhetnek hozzánk.

 

Egyik kislányom az iskolában megbékélés órán fogalmazást is írt a két család összebarátkozásáról, amiért azon felül, hogy kiváló minősítést kapott rá, a tanárnő az írást be is nevezte az Ezer Domb rádióadó szervezete, ENSZ által szponzorált "Gyermekek a toleranciáért" fogalmazás pályázatra, ahol első díjat nyert! Az egy évtizeddel korábban még véres uszításával hírhedté vált rádióadó -azóta részben nemzetközi nyomásra- radikális arculatváltozáson esett át és kizárólag sport-, könnyűzenei, valamint a békés együttélést zászlajára tűző gyermekműsorokat sugároz.

 

A rádióadótól megkerestek minket azzal, hogy a családunk a rádióval együtt írja le a történetünket a Walt Disneynek, hátha azt érdekesnek találják és ki tudja, akár meghívják a gyerekeket egy Disneyland látogatásra és az se kizárt, hogy a szerény reklámbevételek és egyre gyérebb nemzetközi támogatás miatt súlyos anyagi gondokkal küzdő rádióadót esetleg felkarolná a hollywoodi médiaóriás.

 

Egy kurta furcsa válaszlevelet kaptunk, amiben egy félmondatban üdvözlik a két család megbékélését, viszont felhívták a figyelmünket arra, hogy kalózmásolatok használata súlyos szerzői jogsértéssel jár, tartózkodjunk az ilyen magatartástól mert egyébként kénytelenek lesznek jogi lépéseket foganatosítani, az Ezer Domb rádióadó pedig olyan szintű rossz hírnévre tett szert az elmúlt évtized során, hogy amennyiben a Walt Disneyt bármilyen módon összefüggésbe hozzák velük,  az komoly anyagi és erkölcsi veszteséggel fenyeget és az ebből eredő összes kár elhárítása érdekében haladéktalanul fellépnek velünk szemben.

 

Hát ennyi a sztorink, sajnos úgy tűnik, hogy mi afrikaiak továbbra is csak magunkra számíthatunk.

 

Samuel Rwumbadina

Kigali,Rwanda        

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatal.blog.hu/api/trackback/id/tr831196449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

golyo1974 2009.06.22. 07:56:10

Juj hétfő reggel éhgyomorra :-))

Hepciás 2009.06.22. 09:48:45

érdekes a csavar a végén, de lehet, hogy a csattanó az, ha a végét összevetjük az elejével?

"ami a főképp nemzetközi sajtószemlére és olvasói levelek leközlésére épülő Digestben nem hozható le, mert fennakad a politikai korrektség szűrőjén, vagy netán az USA-ban honos anyakiadó gazdasági- politikai érdekeit sértené, az a Péderke fémjelezte szókimondó Másik Hivatal testvérlapjában, az Egyik Hivatalban minden további nélkül közlésre kerülhet."

Tsabi 2009.06.22. 11:34:07

Remek sztori, remelem meg tobbszor talalkozunk hasonlo cikkekkel! Teny, hogy igy hetfo reggelre elegge fajsulyos darab, de legalabb van mit emeszteni :)

Surrano 2009.06.22. 11:35:01

Rossz helyen nyitották kis a Disneyben a levelet. A jogi v gazdasági osztály helyett a kreatívoknak kellett volna. Csöpögős filmet csinálnának belőle, de ha Afrikában kpiintott DVD-nézik a gyerekek, akkor jujuj D

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.06.22. 11:41:48

@Hepciás: ott a pont, érdekes gondolatmenet
@Tsabi: ksz. megfontoljuk:-)
golyo1974: azért remélem semmi nem bukott ki:-)

golyo1974 2009.06.22. 12:16:05

@Nolik: Erre nem válaszolok, és nem is hallottam :-DD

Novicia 2009.06.22. 21:47:43

Én csak a tutszi-hutu megbékélést kerestem a neten, és lám, hova vetett a sors... Most már maradok, tetszik ez a ferde tükör:-)
Az élet sajnos kegyetlenebb, mint ez az írás. A médiaóriásokról nem is beszélve:-(

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.06.23. 09:56:37

@Novicia:
Kössz, üdvözlünk a klubban.

Ha még tudnád, hogy az éticsiga felvásárlásban utazók jelentős része is nálunk landol:-)

Tsabi 2009.06.23. 10:27:58

@Nolik: a Kadlott Karcsi rajongokrol nem is beszelve :)
süti beállítások módosítása